Alocarea de coduri de bare este necesara atat producatorilor, cat si importatorilor in vederea distribuirii produselor in magazinele, supermarket-urile sau hipermarket-urile dotate cu echipamente de citire a codurilor de bare.
Pentru cei interesati in obtinerea, aplicarea si utilizarea codurilor de bare pentru marcarea produselor, prezentam cateva notiuni:
v Codul de bare este modalitatea de reprezentare a literelor si cifrelor printr-o succesiune de bare si spatii.
v Codificarea cu bare îi confera utilizatorului posibilitatea de a prelua informatiile de pe un suport fizic, cu ajutorul unui cititor optic de coduri de bare in scopul prelucrarii si al gestionarii informatizate.
v Unicitatea codurilor de bare pe piata interna si internationala se asigura prin folosirea unor indicative gestionate de asociatii profesionale de profil.
v Pentru exemplificare prezentam structura numerica a unui cod de bare, atribuit de ARPC, pentru reprezentare in simbolistica EAN 13:

unde:
- 642XXXX = indicativul de utilizator, cu prefixul 642 care reprezinta codul international al Romaniei, conform standardului SR EN ISO 3166-1:2007;
- 00000 = intervalul cuprins intre cifra a 8 a si a douasprezecea a codului EAN 13, aflat la dispozitia utilizatorului, conform standardul international SR EN 797. Acest interval este utilizat pentru a forma serii de coduri in functie de produs, gramaj, sortiment, calitate etc. (maximum 100 000 de coduri in situatia codificarii cu crestere unitara). Tot pe acest interval se pot codifica si alte elemente care tin de logistica firmei, cum ar fi: obiecte de inventar, materii prime, procese tehnologice, stocuri de marfuri, facturi, cartele de acces, etc.
- Y = cifra de autocontrol, tiparita automat prin programul de generare.
Asociatia Romana pentru Paletizare si Containerizare - ARPC - acorda celor interesati indicativul de utilizator, stabileste codul numeric de baza si pune la dispozitie: Îndrumatorul pentru utilizarea codurilor de bare (in care sunt prezentate codurile standardizate international si folosirea lor in procesele de: codificarea produselor, pachetizare, paletizare si containerizare), certificatul de utilizator, codul numeric de baza in simbolistica EAN 13, extras de standard international. De asemenea, punem la dispozitia clientilor program de generare si tiparire a codurilor.
Procedeul de obtinere si alocare de coduri de bare consta in parcurgerea urmatoarelor etape:
1 - completarea unui formular care poate fi descarcat de aici ; 
2 - trimiterea formularului completat prin email;
3 - trimiterea catre dumneavoastra a facturii proforme cu suma de 250 EURO (fara TVA, exprimata in RON), reprezentand taxa de alocare, care este, de altfel, singura perceputa, neexistand nici o alta obligatie financiara ulterioara;
4 - emiterea si transmiterea catre dvs. a intregii documentatii, inclusiv factura, se face curierat rapid.
Prestarea de servicii se executa numai prin intermediul firmei SC TRANSLOGISTIC SRL singura imputernicita, care este membru fondator si asigura secretariatul Asociatiei
Romane pentru Paletizare si Containerizare.
Datele initiale pentru inceperea codificarii vor fi transmise on line in maxim 1 ora de la confirmarea platii, iar plicul cu documentatia, inclusiv factura vor fi expediate prin
curierat rapid.
|
|